
La fel ca orice alt domeniu și cel financiar poate impune anumite situații neplăcute, mai ales atunci când instituțiile financiare non-bancare nu oferă produsele și serviciile în mod corect și conform așteptărilor consumatorilor ce apelează la acestea.
Prin urmare, nemulțumirile clienților se pot transforma în anumite dispute care au în mijlocul lor relația contractuală dintre cele două părți. Însă, din fericire SAL-Fin a luat ființă în special cu scopul de a interveni și de a aplana toate aceste neînțelegeri apărute.
SAL-Soluționarea Alternativă a Litigiilor are ca scop principal crearea unui mecanism alternativ sistemului judiciar, prin intermediul căruia consumatorii au posibilitatea de a rezolva orice litigii sau dispute care ar putea apărea între ei și comercianți atunci când doresc să apeleze la un serviciu sau să achiziționeze un produs oferit de compania respectivă. SAL se referă mai ales la moduri extrajudiciare de rezolvare a posibilelor dispute ce pot apărea în cadrul relației contractuale între un comerciant și un consumator în momentul când una dintre părți refuză sau amână rezolvarea problemelor.
SAL-Fin vine în ajutor tuturor consumatorilor care au făcut sesizare în legătură cu anumite probleme apărute între aceștia și instituțiile financiare la care au apelat, însă rezultatul nu a fost unul pe măsura așteptărilor lor. Încă din momentul înaintării dosarului prin care este expus litigiul existent, SAL-Fin se ocupă de începerea procedurilor în vederea soluționării acestuia.
Astfel, apelarea la serviciile oferite de SAL-Fin vine la pachet cu o gamă largă și variată de avantaje de care consumatorii au parte. Aici poate fi vorba de timpul de așteptare mult mai scurt în cazul soluționării problemelor prin intermediul instituției decât prin intermediul metodelor judiciare, gratuitatea serviciilor care duc la rezolvarea disputei apărute, posibilitatea clienților de a alege ce metodă finală doresc în vederea rezolvării cazului lor – fie prin propunerea unei soluții, fie prin impunerea uneia care trebuie respectată de ambele părți în cauză, dar și de ajutorul gratuit primit prin consiliere pentru a putea lua decizia potrivită pentru ei.
Conciliatorii ce formează echipa SAL-Fin reprezintă persoane fizice ce dispun de cunoștințele, experiența și responsabilitatea necesare în domeniul procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor sau în acela de soluționare judiciară a litigiilor în materie de consum, dar în același timp dau dovadă și de o bună înțelegere generală și specifică a legislației referitoare la protecția consumatorului și tot ce presupune ea. Aceste persoane se regăsesc în Registrul Conciliatorilor, iar pentru a ajunge acolo, aptitudinile lor au fost testate cu strictețe de către Colegiul de Coordonare SAL-Fin.
Modul în care consumatorul se poate adresa instituției de mediere a litigiilor existente între el și comerciantul în cauză este unul extrem de simplu, acesta putând folosi atât pagina de internet a SAL-Fin, cât și modul tradițional, pe hârtie. Însă, trebuie știut faptul că orice sesizare către această instituție poate fi făcută doar în momentul în care consumatorul a încercat aplanarea problemei prin metode amiabile, însă nu a reușit, dar poate face dovada acestui lucru.
Toate procedurile sunt gratuite pentru consumator, cu excepția deciziei acestuia de a solicita expertize, traduceri de documente sau alte probe, caz în care cheltuielile vor fi suportate de persoana în cauză.
Sursa :
http://www.salfin.ro/