imprumut online

Află mai
multe despre

împrumuturi

Citeşte mai mult
« Înapoi la articole

Procedurile SAL-Fin

05 / 03 / 2018
Procedurile SAL-Fin

În ultimul timp au fost tot mai des întâlnite situații neplăcute în legătură cu comercianții financiari care nu au respectat promisiunile făcute și regulile impuse atunci când au dorit oferirea unor produse sau servicii clienților lor.

Din această cauză au apărut anumite dispute care au necesitat întotdeauna rezolvare pe căi amiabile din ambele părți. Din fericire, de acest lucru se ocupă SAL-Fin, instituția care dispune de specializare în domeniul soluționării litigiilor apărute între consumatori și instituțiile financiare non-bancare.

SAL-Soluționarea Alternativă a Litigiilor are ca scop principal crearea unui mecanism alternativ sistemului judiciar, prin intermediul căruia consumatorii au posibilitatea de a rezolva orice litigii sau dispute care ar putea apărea între ei și comercianți atunci când doresc să apeleze la un serviciu sau să achiziționeze un produs oferit de compania respectivă. SAL se referă mai ales la moduri extrajudiciare de rezolvare a posibilelor dispute ce pot apărea în cadrul relației contractuale între un comerciant și un consumator în momentul când una dintre părți refuză sau amână rezolvarea problemelor.

Modul în care sunt luate deciziile în legătură cu soluționarea neînțelegerilor respectă un anumit contur, deoarece întreaga procedură de soluționare este realizată sub atenta supraveghere și îndrumare a unui agent conciliator, iar înainte de propunerea unei soluții, consumatorii au dreptul de a se retrage din cadrul procesului în orice moment dacă nu sunt mulțumiți de modul cum acesta se desfășoară.

Mai mult de atât, SAL-Fin are datoria de a informa ambele părți cu privire la: posibilitatea de a alege sau nu rezolvarea propusă, consecințele aplicării soluției, faptul că implicarea în procedura de soluționare ar putea duce la cererea de despăgubiri printr-o procedură judiciară dar și la faptul că soluția oferită poate fi cu totul diferită de cea a unei instanțe judiciare care aplică aceleași măsuri.

De la data luării unor decizii în legătură cu soluționarea litigiului, este acordată o perioadă de 15 zile în care ambele părți au dreptul de a-și exprima acordul sau dezacordul în legătură cu soluția propusă. În cazul în care decizia nu este aprobată de ambele părți, SAL-Fin are datoria de a constitui o încheiere a procedurilor care cuprinde descrierea faptelor, soluția propusă de ei și decizia finală. În plus, instituția trebuie să informeze în legătură cu căile de atac administrative și judiciare la care ar putea apela consumatorul pentru rezolvarea disputei.

În cazul în care decizia consumatorului a fost de a adopta modalitatea de rezolvare a litigiului prin impunerea unei soluții, ambele părți pot desemna un conciliator unic sau o comisie formată din 3 conciliatori. Înainte de luarea unei decizii finale, ambele părți sunt informate cu privire la consecințele luării unei astfel de decizii, cu privire la: faptul că niciuna dintre părți nu se poate retrage din procedură, caracterul obligatoriul al deciziei și imposibilitatea de neacceptare a acesteia, posibilitatea de a fi cerute despăgubiri prin intermediul unui proces judiciar separat, dar și în legătură cu consecințele juridice aplicabile în momentul luării deciziei finale.

În urma unei hotărâri de impunere poate lua sfârșit procedura de soluționare a litigiilor în cadrul SAL-Fin, iar cele care nu sunt atacate în decurs de 15 zile de la data comunicării vor fi aplicate obligatoriu pentru ambele părți. În cazul ambelor proceduri, atât de propunere sau de impunere a unei soluții, dacă ambele părți acceptă decizia, SAL-Fin are datoria de a emite o hotărâre comunicată către ambele părți în decurs de 15 zile de la adoptare.

Sursa :

http://www.salfin.ro/

  • Rezolvare alternativa a disputei
  • SAL-Fin
  • Procedurile SAL
« Înapoi la articole

Despre compania de împrumut AASA

Aasa Finance IFN SA este o companie de tehnologie financiară înfiintată în România, în 2018 și îsi propune începerea operațiunilor în acest an.

Face parte din grupul Aasa Global Group, fondat în 2011, grup ce operează în prezent și în Finlanda, Polonia și Suedia. Aasa Finance IFN SA reprezintă un nou pas în planul ambițios de expansiune al Grupului către piețe cu un potențial de creștere ridicat.