
Există foarte multe situații în care atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot avea găuri în buget cauzate de lipsa sau nevoia urgentă de bani pentru a putea trece cu bine peste anumite situații nepevăzute.
Însă, din fericire orice lipsă financiară poate fi acoperită cu ușurință prin solicitarea unui credit, mai ales datorită faptului că acum există o mare varietate de oferte de credit la care puteți apela oricând. Dacă, însă, ați luat deja decizia și sunteți pe cale să contractați un credit la o bancă sau la oricare altă instituție financiară, ar trebui să luați dinainte la cunoștință câteva detalii deosebit de importante în legătură cu dobânda impusă.
Dobânda reprezintă suma de bani impusă de către instituția financiară pe care trebuie să o plătească clientul pentru a putea beneficia de finanțarea de care are nevoie. Astfel, pot exista două tipuri de dobândă: cea simplă sau cea compusă.
Dobânda simplă se referă la suma de bani care trebuie restituită de către solicitantul creditului într-o perioadă de timp de maxim un an. Dobânda compusă rerezintă acea sumă de bani care poate fi restituită după o perioadă de timp mai mare de un an și la care se adaugă anual la suma de bani împrumutată, iar în consecință în anul următor va fi luată în calcul suma inițială ca fiind aceea la care se adaugă și dobânda din anul precedent.
Pentru a putea ține cont de valoarea reala a dobânzii care este impusă odată cu posibilitatea de finanțare, ar trebui să acordați deosebită atenție ratelor.
Așadar, rata dobânzii fixă estimează nivelul procentual al dobânzii și rata lunară care vor rămâne același pe toată perioada derulării creditului dumneavoastră, iar cu ajutorul acesteia puteți beneficia de o estimare clară a costurilor creditului pe care îl veți primi.
Rata dobânzii variabilă reprezintă rata lunară care este calculată în funcție de o anumită dobândă de referință, la care se adaugă periodic o anumită sumă de bani existentă în contractul încheiat între cele două părți în momentul acordării creditului. Acest tip de dobândă se remarcă prin faptul că atunci când dobânzile de pe piață se modifică, se modifică și ea odată cu ele, dar factorii care pot duce la modificarea dobânzii pot fi ușor de identificat.
În funcție de modificările care pot avea loc în anumite momente pe piața financiară din România se poate modifica și rata dobânzii revizuibilă, aceasta schimbându-se în funcție de o serie de factori precum politica BNR, evoluția costurilor de refinanțare, nivelul dobânzilor pe piața întreagă, însă băncile nu sunt obligate să impună aceste schimbări. Cu toate acestea, dacă este cazul, banca are obligația de a anunța clientul cu privire la noua dobândă, chiar dacă uneori modificările pot fi vizibile prin intermediul avizierelor aflate în sediile băncilor.
Mai poate exista și varianta combinată a acestor tipuri de rate ale dobânzilor, mai ales atunci când rata este fixă pentru primii ani de la data începerii creditului, după care aceasta să devină variabilă. Această situație este tot mai des întâlnită în cazul creditelor imobiliare sau a celor ipotecare. Este important să luați la cunoștință toate detaliile legate de aceasta, deoarece de cele mai multe ori clienții iau decizii pe baza dobânzii comunicate inițial, neștiind că valoarea acesteia se va schimba în următorii ani până la terminarea perioadei contractuale.